Wat kan je als ouder doen op nicu
OverzichtAls je kindje wordt opgenomen op NICU of neonatlogie is dat niet de kraamtijd die je voor ogen had. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het was om jezelf nuttig te voelen bij de zorgen van je dierbaarste bezit. Hieronder enkele tips die je als ouders kan doen.
- Dagboek bij houden: het helpt om bepaalde gebeurtenissen te kunnen verwerken en een plaats te geven, daarbij is het een mooi aandenken voor later. Het lijkt of je deze momenten zo snel mogelijk wil vergeten, maar niets is minder waar. Ook deze momenten ga je later enorm koesteren. Want net de kleinste vechtertjes maken de grootste mijlpalen - Klein & Betoverend.
Invulboekje Ik waak over jou vind je in de webshop
- Kamertje versieren, hang foto's op van thuis, neem je eigen dekentjes mee voor in de couveusse. Als je het een beetje inricht krijg je meer een huiselijk gevoel en ontspan je meer.
Leuke babybenodigdheden voor in het ziekenhuis vind je in de webshop
- Boekjes voorlezen: je stem brengt rust bij je kleintje, het is voor hun iets heel herkenbaar. En daarbij ontspant het niet alleen je kindje maar ook jezelf.
- Knuffeltjes met jouw geur: vaak moet je je kindje alleen achter laten omdat je eens naar huis moet, als er dan een knuffeltje met jouw geur in de couveusse ligt heeft je kindje het gevoel dat je nog daar bent. Je kan dit doen door een setje knuffels aan te kopen en deze in jouw bed te leggen.
Knuffeltjes voor in het ziekenhuis
- Nabijheid is belangrijk voor je kindje en brengt hen tot rust. Leg je hand op het hoofdje of handje van je baby. Laat jou baby je vinger vast houden en probeer indien dit kan zoveel mogelijk te buidelen.
- Praat op zachte toon of zing een liedje, Je kindje wordt er rustig van want hij herkent jouw stem.
- Probeer oogcontact te maken met uw kind, bijvoorbeeld vlak na het voedingsmoment. Dim dan wel het licht want bij fel licht zal uw kind eerder zijn oogjes dichtknijpen.
- Zodra uw kind het aankan, wordt het ‘kangoeroeën’ of buidelen gestart. Hier kan geen couveuse tegen op! Het effect van het kangoeroeën is het grootst als uw kind minstens een uurtje bij u kan blijven liggen.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kangoeroeën een positieve invloed heeft op:
* een rustige slaapperiode met een stabiel hartritme en ademhaling;
* het reguleren van de lichaamstemperatuur;
* het zuurstofgehalte in het bloed;
* de hersenontwikkeling;
* de melkproductie bij de mama;
* het eerder starten met drinken aan de borst;
* de productie van een hormoon dat belangrijk is voor de hechting tussen ouder en kind
- Praten helpt, praat zoveel mogelijk het medsich team over jullie gevoelens, waar jullie tegenaan lopen, stel vragen, praat met je partner, omgeving, eventueel met andere ouders.
Lotgenotengroep voor ouders van couveuse, premature en sterrenkindjes
- Vertrouw vooral op je gevoel, jullie zijn nog altijd de ouders en weten als geen ander wat er met je kindje is. Het is niet altijd gemakkelijk en er zijn veel ups en downs maar elke mijlpaal maakt je kindje jullie weer trotser.