Hoe omgaan bij zwangerschapsverlies of overlijden van een baby in je omgeving
OverzichtWat kan je doen als iemand uit je nabije omgeving te maken heeft gekregen met zwangerschapsverlies of het overlijden van hun baby.
Als omgeving is het niet gemakkelijk om hiermee om te gaan want je bent bang om iets verkeerd te zeggen of om iets te zeggen wat misschien niet zo bedoeld was.
Hieronder enkele tips:
1. Ouders willen echt wel gefeliciteerd worden met de geboorte van hun kindje, ze zijn tenslotte mama en/of papa geworden ook al heeft hun kindje maar kort geleefd.
2. Tijdens een zwangerschapsverlies was er wel degelijk een droom, een toekomst die hun ontnomen is. Doe niet alsof deze toekomst niet bestond of overroepen was. Ouders hebben vaak al vroeg in een zwangerschap een naam in gedachten of dromen over de uitgerekende datum.
3. Wees een luisterend oor, gewoon luisteren zonder oordeel, zonder goed bedoelde adviezen, zonder andere vergelijkbare verhalen van andere ouders. Daar hebben ouders geen behoefte aan.
4. Je hoeft niet bang te zijn om vragen te stellen over de zwangerschap of over de baby. Hoe meer erover gesproken wordt hoe meer ouders het gevoel krijgen dat het niet vergeten wordt.
5. Heb respect voor hun beslissing als ze even afstand nemen als het hun teveel wordt. Een zwangerschapsverlies of het verlies van een baby is een zwaar rouwproces. Het is normaal dat ouders dan zo min mogelijk geconfronteerd willen worden met het geluk van anderen.
6. Probeer ouders toch te blijven betrekken bij de dagelijkse bezigheden en activiteiten. Ook babyaankondigen, babyshowers, verjaardagen, feestjes,... zo krijgen ze het gevoel dat ze er nog altijd bijhoren. Ze kunnen altijd zelf beslissen of ze willen komen of niet.
7. Blijf na verloop van tijd vragen hoe het gaat en als het kindje een naam heeft gekregen noem het dan ook bij de naam. Als het tweede kindje is overleden en er is inmiddels een derde praat dan ook over het tweede of derde kindje, zodat het tweede kindje ook duidelijk zijn of haar plek in mag nemen.