NICU vs Neonatologie

Artikel 3 van 6
Overzicht

Wat is nu het verschil tussen een neonatale afdeling en de NICU? Eerst wist ik het verschil ook niet zo goed gezien er op beide afdelingen baby's worden opgenomen die een extra zorgnood hebben na de geboorte, maar er is wel degelijk een verschil.

Ik zal beginnen met de neonatale afdeling:

De neonatale afdeling of neonatologie is een Latijnse benaming en betekent “zorg voor de pasgeboren baby”. Baby’s die op deze afdeling worden opgenomen zijn prematuur (voor 37 weken zwangerschap) of dysmatuur (te laag geboortegewicht) geboren; combinatie van de twee kan ook voorkomen, hebben complicaties gehad tijdens de bevalling of hebben een aangeboren aandoening.

Baby’s liggen op deze afdeling in een couveuse of in een verwarmd bedje en worden via monitoring in de gaten gehouden. Vaak is dit een zaaltje met verschillende couveuses langs elkaar, maar er zijn ook ziekenhuizen waar er voor elk kindje een aparte kamer is zodat je als ouder 24/7 bij je kindje kunt zijn.

 

NICU

Ofwel Neonatologische Intensive Care Unit, is een gespecialiseerde afdeling waar ernstig zieke baby’s na de geboorte worden opgenomen. Baby’s die op deze afdeling worden opgenomen hebben ernstige complicaties na de geboorte, zijn extreem prematuur geboren (voor 32 weken zwangerschap), hebben een ernstige aangeboren aandoening, krijgen beademing of zijn ernstig ziek waardoor ze constante monitoring nodig hebben.

Als je kindje wordt geboren in een ziekenhuis waar geen NICU is, zal het worden overgebracht per ambulance naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Voor veel ouders is dit overweldigend omdat je kindje aan veel apparatuur hangt waardoor je je eigen kindje niet meer herkent. Hierbij is het belangrijk dat ouders zoveel als mogelijk worden betrokken bij de zorg van hun kindje. 

Na veel wetenschappelijk onderzoek zijn verschillende ziekenhuizen al gestart met de NIDCAP: Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program of evidencebased ontwikkelingsondersteunende en familiegerichte zorg van vroeggeboren baby’s.

Bij deze zorg staat de baby centraal en wordt op basis van observatie zorg op maat van de baby verleend. Hierbij bekijken ze wat de baby op dat moment aankan en wordt er niet gehandeld op basis van routine. 

Sinds 2021 is het eerste NIDCAP – opleidingsinstituut van Vlaanderen geopend in UZ Leuven.

De ouders krijgen ook veel informatie te verwerken tijdens de periode, belangrijk is dan ook dat de ouders en de baby rust kunnen ervaren zodat ze zich zoveel mogelijk kunnen focussen op de zorg van hun kindje. Zowel de ouders als de baby worden overstelpt met prikkels waardoor ze stress kunnen ervaren. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan huid op huid contact met de baby, dit wordt ook wel kangoeroeën of buidelen genoemd. Hierbij wordt de baby zoveel als mogelijk bij de ouders op de blote huid gelegd. Buidelen bevorderd de groei van de baby en heeft positieve invloeden op de hechting en vermindert stress bij zowel de ouder als de baby.

 

Belangrijke dagen omtrent neonatologie

eerste zondag van mei – dag van de couveuseouders

5 mei – internationale dag van de vroedvrouw

12 mei – dag van de verpleging

15 mei - International Kangaroo Care Day 

17 november – Wereldprematurendag

2de zondag van december – Wereldlichtjesdag

 

 

© 2021 - 2024 Klein & Betoverend | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel